Macbeth%20

Macbeth

Wiliam Shakespeare


Macbeth je posljednja od četiri Shakespearove velike tragedije i po mnogima najmračnije Shakespeareovo djelo uopće. Riječ je o drami oko koje je izgrađeno najpoznatije kazališno sujevjerje. Po Macbethu su kultne filmove snimila čak trojica znamenitih režisera: Orson Welles, Akira Kurosawa i Roman Polanski.

Egleski dramatičar i pjesnik kasnorenesansne epohe, pisac čiju je transhistorijsku veličinu i apsolutnu svježinu najsažetije definirao poljski esejist i teoretičar Jan Kott naslovom svoje znamenite knjige: Shakespeare, naš suvremenik. Za historičare književnosti i za istraživače velikih podudarnosti neće biti bez značaja podatak da u isto vrijeme dok Shakespeare u Londonu piše svoje drame i pravi svoj teatar, u Španjolskoj živi njegov nešto stariji i nesretniji suvremenik Miguel Cervantes de Saavedra (1547- 1616), te da su dva najznamenitija i najutjecajnija djela evropske književnosti objavljena istih godina: Hamlet 1600/1601, Don Quijote 1605. (drugi dio 1616). Kao nitko prije ni poslije njega u književnosti, Shakespeare je umio izraziti ljudsku prirodu u nerazdvojivosti zla i dobra, strasti i mudrosti, mržnje i ljubavi, uzvišenoga i niskoga, komičnoga i tragičnoga, fantazijskoga i racionalnoga... Tom osjećaju za cjelovitost/raznolikost života, za tajnu ljudske sudbine, Shakespeare je genijalno pronalazio književnu formu, koristeći se cjelokupnom tradicijom i istovremeno probijajući sve klasične zadanosti žanra. Zato je stvorio niz likova što i danas sa svake scene neodoljivo zrače i govore vlastitim jezikom (Hamlet, Falstaff, Shylock, Othello, Jago, Kordelija, Lady Macbeth itd.). Iz istoga razloga Shakespeareov dramski opus izmiče bilo kakvoj klasifikaciji, te se samo uvjetno dijeli na tragedije (Tit Andronik, Romeo i Julija, Julije Cezar, Hamlet, Othello, Kralj Lear, Macbeth, Antonije i Kleopatra, Timon Atenjanin, Koriolan), komedije (Komedija zabluda, Dva veronska plemića, Ukroćena goropadnica, Izgubljeni ljubavni trud, San ivanjske noći, Mletački trgovac, Mnogo vike ni za što, Kako vam drago, Vesele žene windsorske, Na Tri kralja), povijesne drame (Henrik VI, Rikard III, Rikard II, Kralj John, Henrik IV, Henrik V, Henrik VIII), dramske komade neodredljiva žanra (Troil i Kresida, Konac djelo krasi, Mjera za mjeru), romance (Periklo, Cimbelin, Zimska priča, Oluja). Važan dio Shakespeareova opusa su i dvije narativne poeme (Venera i Adonis, Silovanje Lukrecije), te blistava pjesnička knjiga Soneti. Prevođenje Shakespeareovih djela na jezike štokavskoga kruga počelo je u 19. stoljeću (August Harambašić, Laza Kostić, August Šenoa, Dimitrije Demeter...). Prevodili su ga kasnije i drugi poznati pisci i pjesnici poput Vladimira Nazora i Sime Pandurovića. Potpunije prenošenje Shakespearea u naše jezike uslijedilo je u 20. stoljeću, a u tomu je osobito velik i kreativan doprinos Milana Bogdanovića i Josipa Torbarine.
Cijena: 8,00 KM

Magare%C4%87e%20godine%20

Magareće godine

Branko Ćopić


Magareće godine su priča koja je izvedena iz doživljaja duhovitog i živahnog dječaka koji posjeduje neobičan humor. Njegova priča prati odrastanje, drugovanje, ali i način kako se ulazi u svijet odraslih. Dvanaeste, trinaeste i četrnaeste godine Ćopić je označio magarećim i opisao različite faze u igri. Pripovijedao je o dječacima "začaranim, budalastim od prevelike sreće, šašavim od đačke i djetinjaste ljubavi".

Svako novo čitanje ovog djela nam donosi i novu ljepotu, ali ono što je najljepše i što bi svi trebali da prihvate je to da su "magareće godine" najljepši period u životu i da ih treba tako i doživjeti.

 

 
Cijena: 14,00 KM

Mak%20Dizdar%20-%20Sje%C4%87anja%20i%20fotografije%20

Mak Dizdar - Sjećanja i fotografije

Majo Dizdar


Zbog svojih stihova jedrih od snage, zrelih od misli, pjevnih od muzike, svježih od jezika, Makovo djelo nije više njegovo već naše, a on – umrije a mrtav nije. Postao je jedna od nezaboravnih vrijednosti ove zemlje – nakon smrti Maka Dizdara zapisao je Meša Selimović i zapitao se da li je pjesnik nakon smrti dobio u nama svoj stalni lik ili ga smrt još vaja, dodajući mu neprestano nove nanose i nove boje, i tako odlaže konačnost našeg viđenja o njemu?

 

Majo Dizdar otkriva nam onaj dio lika pjesnika koji je do sada bio u sjeni – figuru oca. Knjiga Mak Dizdar – Sjećanja i fotografije je dirljivo svjedočenje o životu velikog pjesnika, njegovim usponima i padovima, strahu i sreći, ljubavi, siromaštvu, slavi... To je i knjiga o jednoj velikoj ljubavnoj priči i knjiga o uzbudljivom životu porodice Dizdar, često teškom, ali uvijek punom poezije.
Cijena: 10,00 KM

Mali%20Jan%20

Mali Jan

Nenad Radanović


"Poginuo je Mali Jan", rekla je majka jedne večeri. "Nema ga", rekao sam. "Neće ni doći", rekao je otac, a kasnije: "Eto, i to se prekinulo", rekla je sestra. "Ćuti!" rekao je otac i svi smo zaćutali.

 

To je bilo sve. O životu i smrti Jana Holouba, zvanog Mali Jan. I zaboravili smo ga. Davno. Niko ga se više nije sjećao. Ostala je ona njegova izba koju ni Nijemci ni ustaše nisu dirale. Kome bi još ta razvalina nešto značila? U njoj se, pamtim, nisu skupljale ni one skitnice i protuve čije horde nahrupiše u grad već sredinom janura, oni pomjerenjaci, i beskućnici koji su predskazivali nestanak svijeta, obnavljanje drevne biblijske priče o Noju i Araratu, užasnom slomu svih ovih nesreća iz kojih se nije moglo izaći na stazu ma kakve nade."
Cijena: 15,00 KM

Malo%20sutra%20

Malo sutra

Ivo Kobaš


Čitanje pjesama Ive Kobaša je primamljivo i za odrasle baš kao i za djecu. Djeca se tu, naravno, nalaze u svom svijetu, a odrasli se osjećaju kao da su se vratili u toplo gnijezdo djetinjstva. Dakle, svi su tamo gdje im je dobro i gdje je lijepo biti!

Pjesnik Ivo Kobaš ima poseban pristup temama o kojima piše. On stvari i pojave gleda očima djeteta. To je jedan poseban ugao gledanja. Iz takvog odnosa proističe onaj blagi i prefinjeni humor koji nas prosto razgali jer shvatamo da stvari, gledane na ovaj način, mogu imati jednu sasvim drugačiju dimenziju i da svijet, na sreću, ne izgleda samo onako kako ga odrasli vide.

 

 
Cijena: 10,00 KM

Marketing%20u%20%C5%A1portu%20

Marketing u športu

Alexander Gutowski

Cijena: 8,00 KM

Markovi%20konaci%20

Markovi konaci

Marko Vešović


Doktor Vule je cocijalista za ženske bolesti, kako veli jedan seljak iz priče Dragiše Vasića i jedan Maho iz sela Kanja kod Bijelog Polja. Riječit, bistar i zgodan, ali sve troje na prilično odbojan način koji te prisili da odmah pomisliš: dahija! Pravi provincijski dahija koji ima pare, žene i božansku vlas nad životima svojih bližnjih.

Brzo sam uočio da na isti način priča o ženama i poreskoj upravi, kao da su riječi neka vrsta četke koju možeš upotrebljavati...
Cijena: 10,00 KM

Maturalac%20

Maturalac

Branka Primorac


"Lijep, uglancan, velik autobus pojavio se pred školom na vrijeme. Vukući za sobom stvari nagrnuli smo na ulaz: trebalo je uloviti dobro mjesto i parnjaka s kojim putovanje neće biti živa dosada. Znao sam koliko je Mirti važno gdje će sjesti Davor, a Davoru gdje će sjesti Ana. Nije ni meni bilo nevažno gdje će biti taj vražićak. Anu je pak zanimalo gdje je - Zvonko."

Maturalna ekskurzija je nešto što najduže ostaje u sjećanju. Kakve su se sve zgode i nezgode desile ovom društvu, i da li se nešto slično desilo vama, saznat ćete nakon čitanja ovog uzbudljivog djela.

 

 
Cijena: 16,00 KM

Medin%20ro%C4%91endan%20

Medin rođendan

Zehra Hubijar


"Lijep, uglancan, velik autobus pojavio se pred školom na vrijeme. Vukući za sobom stvari nagrnuli smo na ulaz: trebalo je uloviti dobro mjesto i parnjaka s kojim putovanje neće biti živa dosada. Znao sam koliko je Mirti važno gdje će sjesti Davor, a Davoru gdje će sjesti Ana. Nije ni meni bilo nevažno gdje će biti taj vražićak. Anu je pak zanimalo gdje je - Zvonko."

Maturalna ekskurzija je nešto što najduže ostaje u sjećanju. Kakve su se sve zgode i nezgode desile ovom društvu, i da li se nešto slično desilo vama, saznat ćete nakon čitanja ovog uzbudljivog djela.

 

 
Cijena: 13,00 KM

Medvjed%20Mi%C5%A1ko%20

Medvjed Miško

Ahmet Hromadžić


 "Kad je ostao usred šume bez željezne ogrlice, bez željezne ogrlice, bez lanca, nije umio da shvati šta se to odjednom dogodilo. On, medvjed Miško, koga su tri godine vodali po bijelom svijetu, koga su učili da igra i zabavlja ljude, bio je opet slobodan. Podigao je glavu, i snažno mumljanje odalo je njegovu radost, a šuma je tu radost pronijela kroz doline i urvine, preko poljana, do oštrih kosa i visoko, visoko u nebo."

Kao što znamo Hromadžićev svijet bajki teži ljepoti, željan je da dosegne sunce, vječnu svjetlost i pokaže ljepotu drugarstva. Upravo sve to imamo priliku čitati u ovoj prelijepoj knjizi.

 

 
Cijena: 12,00 KM

© Sutonpress - Sva prava pridržana.
refis master visa